Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 24 april 2018 (illegale software download), ECLI:NL:GHARL:2018:3901

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 24 april 2018 (illegale software download), ECLI:NL:GHARL:2018:3901

Twee vennoten hebben illegaal software van Siemens gedownload. Hof: deze onrechtmatige daad kan ook aan de vennootschappen worden toegerekend, als de gedragingen in het maatschappelijk verkeer hebben te gelden als gedragingen van de vennootschappen. Daarvan is sprake als de illegaal gedownloade software is gebruikt bij de uitvoering van opdrachten voor deze vennootschappen. Siemens wordt toegelaten tot bewijs van die stelling.

De gedownloade software is een uitgebreid pakket voor ontwerp, engineering en fabricage van producten. Voor de berekening van de forfaitaire vergoeding is niet de licentie voor het volledige pakket bepalend, maar voor die modules die de vennoten daadwerkelijk hebben gebruikt. Daarover wordt Siemens ook toegelaten tot bewijs.

Bij de berekening van de opslag op de licentievergoeding wordt niet alleen rekening gehouden met de kosten van onderzoek en opsporing, maar mogelijk ook met de kosten van uitholling van het auteursrecht door de grote schaal waarop inbreuk zou worden gepleegd. Siemens wordt uitgenodigd die stelling verder uit te werken.

Categorie├źn: Auteursrecht, Downloaden / uploaden, Hoogte schadevergoeding, Software

Tags: , , , , ,