Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 31 oktober 2019 (Project P), ECLI:NL:GHARL:2019:9290

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 31 oktober 2019 (Project P), ECLI:NL:GHARL:2019:9290

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan opruiing en heeft opzettelijk een drietal strafbare feiten uitgelokt. Het strafwaardig handelen van verdachte ziet op de oproep op Facebook waarin mensen werden aangespoord om tot actie over te gaan, om te voorkomen dat de KOZP -demonstranten in Dokkum aan zouden komen. Verdachte is in die opzet geslaagd: de actie is door veel personen opgepikt en door middel van een blokkade op de A7 hebben de medeverdachten feitelijk voorkomen dat de demonstratie in Dokkum uitgevoerd kon worden. Verdachte heeft een actie de wereld in geslingerd, zonder zich om de gevolgen daarvan te bekommeren.

Het handelen van verdachte en – vervolgens – de medeverdachten heeft niet alleen geleid tot ernstige (verkeers)hinder en verstoring van de openbare orde, maar ook tot bedreiging met geweld en er is een ver gaande inbreuk gemaakt op de bewegingsvrijheid van andere weggebruikers.

Wat evenwel de kern van het verwijt betreft dat verdachte en de andere verdachten kan worden gemaakt, is dat zij anderen hebben belemmerd in de uitoefening van belangrijke grondrechten, te weten het recht op vrije meningsuiting en het recht op betoging.

Volgt veroordeling tot 90 uur taakstraf.

Categorieën: Bedreiging, Sociale netwerksites, Uitingsdelicten

Tags: , , , , , , , , ,