Gerechtshof Den Haag 19 december 2018 (netwerkzoeking), ECLI:NL:GHDHA:2018:3529

Gerechtshof Den Haag 19 december 2018 (netwerkzoeking), ECLI:NL:GHDHA:2018:3529

Door middel van phishingmails in de opmaak van Ziggo heeft de verdachte slachtoffers bewogen in te loggen op een nagemaakte Ziggo website. Daarna kopieerde hij hun inloggegevens en plaatste hij bestellingen op hun naam. Nadien is verdachte overgestapt op andere werkwijze waarbij gebruik werd gemaakt van een nep-Ziggo factuur, die melding maakte van een betalingsachterstand. Ook hierbij werden slachtoffers bewogen diverse inloggegevens te verstrekken. Dankzij de aldus verkregen inloggegevens kon de verdachte daarna via hun PayPal accounts betalingen verrichten.

Verdachte wordt veroordeeld wegens (poging tot) oplichting, diefstal, computervredebreuk, het voorhanden hebben van kwaadaardige software en het verwerven en voorhanden hebben van computerwachtwoorden om daarmee computervredebreuk te plegen.

Het hof oordeelt dat de huidige wet geen ruimte laat voor het verrichten van een netwerkzoeking ex art. 125j Sv op een andere plaats (en op een later tijdstip) dan de plaats van de doorzoeking.

Categorie├źn: Computercriminaliteit, Identiteitsfraude, Oplichting, Strafvordering

Tags: , , , , , , , , , , , , ,