Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 29 oktober 2020 (zelfstudie), ECLI:NL:GHSHE:2020:3371

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 29 oktober 2020 (zelfstudie), ECLI:NL:GHSHE:2020:3371

Verdachte is in 2013 afgereisd naar Syrië, waar hij in een trainingskamp van een terroristische organisatie heeft verbleven. Daarnaast heeft hij meermalen websites bezocht en filmpjes bekeken met een radicaal extremistische inhoud, contant geld ontvangen en daarmee een vliegticket gekocht, de Arabische taal (aan)geleerd en getracht om via de Balkanroute naar Syrië af te reizen.

Gelet op de wetsgeschiedenis die tot artikel 134a Sr heeft geleid en het Verdrag van Warschau, omvat het begrip ‘training’ naast de setting van een ‘trainingskamp’ in Nederland of daarbuiten, ook andere opleidingsvormen via individuele lessen dan wel in groepsverband. Daarbij kan het gaan om de verwerving van zowel fysieke vaardigheden als het opdoen van intellectuele kennis. Voorts kan de training plaatsvinden via zowel persoonlijk contact als door raadpleging van het internet of ander ‘lesmateriaal’. In dit laatste geval waarbij sprake is van een vorm van ‘zelfstudie’ zal het mede afhangen van de feitelijke vaststellingen ter zake het type geraadpleegde materiaal en de eventuele samenhang van geraadpleegd materiaal en onder omstandigheden de frequentie van de raadpleging of gesproken kan worden van training in de zin van artikel 134a Sr. Dus ook zelfstudie kan onder art. 134a Sr. strafbaar zijn.

Bewezen:   voorbereidingshandelingen van het plegen van terroristische misdrijven (artikel 96 lid 2 Sr) en het (zichzelf) trainen tot het plegen van terroristische misdrijven (artikel 134a Sr).

Volgt veroordeling tot 800 dagen gevangenisstraf, waarvan 473 dagen voorwaardelijk.

Categorieën: Terrorisme

Tags: , , , , ,