Hof ‘s-Gravenhage 15 november 2010 (FTD vs. Eyeworks), LJN BO3980 (ECLI:NL:GHSGR:2010:BO3980)Hof ‘s-Gravenhage 15 november 2010 (FTD vs. Eyeworks),
ECLI:NL:GHSGR:2010:BO3980, LJN
BO3980

FTD biedt een faciliteit waarmee internetgebruikers informatie over de vindplaats van films, waaronder Komt een vrouw bij de dokter, waarop Eyeworks de rechten heeft, en andere entertainmentbestanden op Usenet kunnen uitwisselen. Daarna kunnen de films/entertainmentbestanden gedownload worden. Vast staat dat het downloaden van op Usenet geposte films ook zonder de FTD-applicatie mogelijk is. Door de introductie van het ´spot´-systeem, waardoor Usenet-gebruikers elkaar kunnen attenderen op de aanwezigheid van entertainmentbestanden op Usenet, en de door haar in verband daarmee genomen maatregelen ter bevordering van de gebruikersgemak en de kwaliteit van de spots maakt FTD het downloaden wel (aanzienlijk) gemakkelijker.


Hof: er is geen sprake van openbaarmaking door FTD. Downloaden uit illegale bron is toegestaan. Het als tussenpersoon verschaffen van diensten die door derden voor downloaden worden gebruikt, alsook het enkele structureel faciliteren en stimuleren daarvan, is niet verboden en niet onrechtmatig.


FTD houdt structureel/stelselmatig en doelbewust een applicatie in bedrijf waardoor een activiteit (te weten illegaal uploaden) wordt gestimuleerd die, naar zij weet of moet weten, inbreuk op het auteursrecht van Eyeworks oplevert en (ernstig) nadeel voor Eyeworks teweegbrengt, terwijl zij, FTD, zelf van die activiteit profijt trekt. Dit handelen komt niet in strijd met art. 26d Aw – want het gaat om louter stimuleren en profiteren van auteursrechtinbreuk, voor het plegen is gebruik van de FTD-applicatie niet vereist. FTD heeft wel gehandeld in strijd met de zorgvuldigheid die zij jegens Eyeworks in acht heeft te nemen.


Categorie├źn: Auteursrecht, Downloaden / uploaden, Heffing, nocategory, Usenet

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,