Rechtbank Amsterdam 1 december 2014 (verbod op uitingen Facebook), ECLI:NL:RBAMS:2014:8364

Rechtbank Amsterdam 1 december 2014 (verbod op uitingen Facebook), ECLI:NL:RBAMS:2014:8364
Eiseres is de adoptiemoeder van kind Y. Zij is getrouwd met X, de biologische moeder. De biologische vader is een bekende van het lesbische stel en heeft ingestemd met spermadonatie. De vader, die geen contact meer heeft met het kind, heeft een bericht op zijn Facebookpagina geplaatst. De strekking van het bericht was dat hij het onrechtvaardig vindt dat hij zijn eigen kind niet meer mag zien en dat hij zelfs niet weet waar het kind zich nu bevindt. Hij vraagt op Facebook of iemand informatie over X en zijn kind heeft.

Een vriend van de vader heeft het bericht op zijn eigen Facebook-pagina gedeeld en heeft de namen van de moeders en de vader genoemd. Ook zijn zij getagd in de post. Vervolgens heeft de vriend een Facebook-pagina opgericht met als doel het terugvinden van het kind. Op deze pagina heeft hij een bericht gepost waarin wordt vermeld dat de adoptiemoeder zich -volgens de vriend- ten onrechte voordoet als de (biologische) moeder van het kind en dat zij hiermee geld verdient. Verwezen wordt naar een aankondiging op internet van een nieuw (kunst)project van de adoptiemoeder waarin de naam van het kind genoemd staat.

Eiseres beschuldigt gedaagden van smaad en laster. Zij stelt dat zij wordt aangetast in haar eer en goede naam en dat de beweringen ook niet juist zijn. Eiseres vordert onder meer verwijdering van alle berichten op straffe van een dwangsom

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter echter geen grond gevonden voor het oordeel dat de uitingen van gedaagden onrechtmatig jegens eiseres zijn en om die reden een inperking van hun recht op vrijheid van meningsuiting rechtvaardigen.

Categorie├źn: Onrechtmatige uitingen (privaatrechtelijk), Sociale netwerksites, Vrijheid van meningsuiting