Rechtbank Amsterdam 19 november 2014 (opruiend Faceboekfilmpje vanuit Turkije), ECLI:NL:RBAMS:2014:7728

Rechtbank Amsterdam 19 november 2014 (opruiend Faceboekfilmpje vanuit Turkije), ECLI:NL:RBAMS:2014:7728
Het verweer dat Nederland geen rechtsmacht heeft, wordt verworpen. De ten laste gelegde feiten zijn met de openbaarmaking op internet voltooid. Door het wereldwijd karakter van internet heeft die openbaarmaking ook in Nederland plaatsgevonden. Verder blijkt uit de stukken dat het filmpje ook op een Nederlands publiek was gericht. Dit volgt uit de plaatsing van het filmpje op de Facebookpagina van de in Nederland gevestigde rijschool van verdachte en de in het filmpje gesproken Nederlandse taal. Dat het filmpje daadwerkelijk in Nederland zichtbaar is geweest, blijkt eveneens uit het dossier.
Nu het feit aldus (mede) in Nederland heeft plaatsgevonden, heeft Nederland rechtsmacht. De Nederlandse strafrechter is bevoegd.
Verdachte heeft een filmpje op de algemeen toegankelijke Facebook-pagina van zijn bedrijf geplaatst, waarin hij expliciet heeft opgeroepen tot het doden van zionisten. Deze woorden heeft hij kracht bijgezet door zichtbaar te schieten met vuurwapens , die op het eerste gezicht niet van echt te onderscheiden zijn. Het filmpje is daarmee onmiskenbaar opruiend van karakter. Volgt veroordeling tot 60 dagen gevangenisstraf.

Categorieën: Bevoegdheid/rechtsmacht (Nederlandse) rechter, Filmpjes op internet, Openbaar, Sociale netwerksites, Uitingsdelicten

Tags: , , , , , , , , ,