Rechtbank Amsterdam 21 december 2018 (Tommy Hilfiger), ECLI:NL:RBAMS:2018:9362

Rechtbank Amsterdam 21 december 2018 (Tommy Hilfiger), ECLI:NL:RBAMS:2018:9362

Rechtsmacht: Nederlandse rechter is bevoegd omdat het schadebrengende feit zich in Nederland heeft voorgedaan. De omstandigheid dat Facebook Nederland mogelijk niet aan de gevraagde voorzieningen kan voldoen, ziet op de uitvoerbaarheid van het vonnis, en niet op de rechterlijke bevoegdheid.

Omdat de schade zich (mede) in Nederland voordoet is het Nederlandse recht van toepassing.

Facebook kan geen beroep doen op art. 6:196 lid 4 BW. Facebook bepaalt immers door controle op de advertenties, vastgelegd in het hiervoor aangehaalde advertentiebeleid, mede de inhoud daarvan en speelt in zoverre een actieve rol. Voor zover zij onvoldoende maatregelen zou treffen om toekomstige inbreuken te voorkomen, kan zij worden aangesproken op de voet van onrechtmatige daad.

Facebook moet NAW-gegevens van betreffende adverteerders doorgeven, en moet meer doen om te voorkomen dat er op Facebook en Instagram nog langer nep-advertenties van kledingmerk Tommy Hilfiger worden getoond.

Categorie├źn: Bevoegdheid/rechtsmacht (Nederlandse) rechter, Doorgeven NAW-gegevens, Merkenrecht, Positie tussenpersonen, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , , , ,