Rechtbank Amsterdam 24 december 2014 (Cassina), ECLI:NL:RBAMS:2014:9087

Rechtbank Amsterdam 24 december 2014 (Cassina), ECLI:NL:RBAMS:2014:9087

Voor zover voor internetrecht van belang:

Indien vanaf een Nederlands IP-adres de website www.dominidesign.com wordt opgeroepen, dan verschijnt daarvan in beginsel de Nederlandstalige versie. De gebruiker kan vervolgens kiezen voor een andere taal, zoals ter comparitie is gedemonstreerd. Aanvankelijk verschenen de litigieuze modellen op de Nederlandstalige versie. Inmiddels heeft Nadomini c.s. de website zodanig aangepast dat op de Nederlandstalige website de betreffende modellen niet meer automatisch verschijnen.

Bij overschakeling op de Engelstalige versie van de website zijn de betreffende modellen nog wel te vinden.

Vanaf de Engelstalige versie van de website kan de bezoeker naar het bestelformulier. Aldaar kan een keuze worden gemaakt voor een afleveradres in Nederland. Voorts kan gekozen worden voor een betalingsmethode. Eén van de opties is betaling door middel van iDeal. iDeal is een betalingssysteem dat alleen door Nederlandse banken wordt ondersteund.

In rechte wordt derhalve als vaststaand aangenomen dat de reproducties van de meubel- en verlichtingsmodellen kunnen worden besteld met een afleveradres in Nederland en dat na deze bestelling levering in Nederland plaatsvindt. Conclusie is dan ook dat met de website in Nederland inbreuk wordt gemaakt op de auteursrechten van Cassina c.s. Dat dergelijke bestellingen alleen kunnen worden geplaatst vanaf de Engelstalige versie van de website maakt dat niet anders.

Categorieën: Auteursrecht

Tags: , , ,