Rechtbank Amsterdam 29 februari 2012 (kunstnagels), IEF 10982Rechtbank Amsterdam 29 februari 2012 (kunstnagels), IEF 10982


Gedaagde S heeft de foto van eiser D zonder zijn toestemming voor commerciële doeleinden gebruikt op websites, zonder vermelding van de naam van D als maker van de foto, dus inbreuk op auteurs- en persoonlijkheidsrechten.


Ter begroting van de door D ten gevolge van de vastgestelde inbreuk geleden schade, knoopt de Rechtbank aan bij de vergoeding die D zou hebben kunnen bedingen indien hem wel toestemming tot het gebruik van de foto zou zijn gevraagd. Omstandigheden: fotoshoot was georganiseerd door een derde ter promotie van een nieuwe bedrijfsactiviteit. Gedaagde S heeft het model dat als onderwerp van de fotoshoot, fungeerde gratis voorzien van kunstnagels, en in zoverre dus ook bijgedragen aan het creatieve resultaat op de foto. Eerder had D aanvullende toestemming verleend aan een derde tot het gratis commercieel mogen gebruiken van de foto’s op een busje, website en visitekaartjes.


Gelet op deze omstandigheden acht de rechtbank het waarschijnlijker dat D een gereduceerd tarief – schattenderwijs vastgesteld op 50% van de tarieven op grond van de Richtprijzen fotografie 2009 – in rekening zou hebben gebracht indien op voorhand toestemming zou zijn gevraagd.


Categorie├źn: Auteursrecht, Foto's, nocategory

Tags: , ,