Rechtbank Breda 12 oktober 2010 (internetoplichting), LJN BO0111 (ECLI:NL:RBBRE:2010:BO0111)Rechtbank Breda 12 oktober 2010 (internetoplichting), ECLI:NL:RBBRE:2010:BO0111, LJN BO0111

Verdachte heeft samen met een ander via Marktplaats.nl goederen te koop aangeboden en verkocht, terwijl hij nooit de intentie heeft gehad om de door hem verkochte goederen daadwerkelijk af te leveren. Zijn rol bij deze internet-oplichting was dat hij voor de rekeningnummers zorgde waarop de ‘kopers’ de koopsom stortten. Op deze manier heeft verdachte gedurende een lange periode een zeer groot aantal personen opgelicht, steeds voor een relatief klein bedrag.
Gebruikers van het internet die via Marktplaats.nl goederen kopen of te koop aanbieden, gaan ervan uit dat er een wederzijds vertrouwen bestaat, namelijk dat de koper het gekochte goed betaalt en dat de verkoper het goed ook levert. Verdachte heeft, door zich voor te doen als betrouwbare verkoper en vervolgens de goederen niet te leveren, dit vertrouwen geschonden en de kopers benadeeld. Daarbij heeft hij erop gegokt dat gedupeerden voor een relatief gering bedrag niet de moeite zouden nemen om aangifte te doen. Verdachte heeft zich hierbij bovendien bediend van de namen en adresgegevens van diverse hardwerkende kleine zelfstandigen die hierdoor in hun goede naam zijn aangetast.Volgt veroordeling tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.


Categorieën: Identiteitsfraude, nocategory, Online veilingen-marktplaats, Oplichting

Tags: , , , ,