Rechtbank Breda 9 november 2010 (schoolshoot Breda), LJN BO3363 (ECLI:NL:RBBRE:2010:BO3363)Rechtbank Breda 9 november 2010 (schoolshoot Breda), ECLI:NL:RBBRE:2010:BO3363, LJN BO3363


Op grond van de leer van de lichamelijke gedraging en de leer van het constitutieve gevolg is Nederland locus delicti, zodat Nederland rechtmacht heeft en de Officier ontvankelijk is.


Op site www.4chan.org werd tekst geplaatst waarin schoolshoot aangekondigd werd. Hoewel de site de volgende waarschuwing bevat “The stories and information posted here are artistic Works of fiction and falsehood. Only a fool would take anything posted here as fact” kan de medewerker van de site geen enkele garantie bieden dat er geen serieuze berichten op zijn site worden geplaatst. Eerdere schoolshootings zijn immers ook op voorhand via internet aangekondigd en dit gebeurt meestal anoniem en via sites waarbij de maker van het bericht moeilijk te achterhalen is.


De rechtbank is van oordeel dat niet is gebleken dat verdachte de intentie had om een dag later daadwerkelijk in een school in Breda te gaan schieten. Dat het opzet van verdachte was gericht op de bedreiging hiermee, acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen, tenminste in de vorm van voorwaardelijk opzet. De vraag die in dat verband beantwoord dient te worden is of gezegd kan worden dat verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat mensen zich bedreigd zouden voelen door zijn bericht. Daarvoor is niet alleen vereist dat verdachte zich op het tijdstip van het plaatsen van zijn bericht op internet zich bewust was van de aanmerkelijke kans dat mensen zich bedreigd zouden kunnen voelen, maar ook dat hij die kans daarop op dat betreffende tijdstip bewust heeft aanvaard.


Volgt veroordeling tot 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.


Categorieën: Anonimiteit, Bedreiging, Bevoegdheid/rechtsmacht (Nederlandse) rechter, nocategory, School

Tags: , , , , , , , ,