Rechtbank Den Haag 20 februari 2020 (Hawalabankieren), ECLI:NL:RBDHA:2020:1324

Rechtbank Den Haag 20 februari 2020 (Hawalabankieren), ECLI:NL:RBDHA:2020:1324

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het verrichten van illegale geldtransacties (zogeheten Hawalabankieren). Door hem zijn veelvuldig contante geldbedragen buiten het formele geldcircuit ontvangen, verplaatst en overgedragen. De verdachte heeft deze geldtransacties bedrijfsmatig als betaaldienstverlener verricht, zonder dat hij beschikte over een daartoe verleende vergunning van De Nederlandsche Bank, en zich zo onttrokken aan de regels van het financiële toezichtrecht.

Omdat de verdachte ook provisie-inkomsten verwierf voor deze strafbare wijze van (Hawala-)bankieren en vervolgens van dat geld gebruik heeft gemaakt, heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan het witwassen van die geldbedragen.

Op dezelfde illegale wijze heeft de verdachte gedurende een periode van ongeveer tweeëneenhalf jaar geldbedragen verzonden naar zijn broer in Syrië, terwijl hij wist dat die broer strijder was van de gewapende Jihadstrijd en zich had aangesloten bij de terroristische organisatie IS en/of Jabhat-Al Nusra. Daarmee heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het financieren van terrorisme.

Volgt veroordeling tot 36 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Categorieën: Financiële dienstverlening, Terrorisme, Witwassen

Tags: , , , , , , , , , , , , ,