Rechtbank Den Haag 22 december 2017 (namaakwebshops),ECLI:NL:RBDHA:2017:15272

Rechtbank Den Haag 22 december 2017 (namaakwebshops), ECLI:NL:RBDHA:2017:15272

Verdachte heeft in een periode van zestien maanden 18 strafbare feiten gepleegd, waaronder computervredebreuk, diefstal en grootschalige oplichting van consumenten door elektronica aan te bieden via namaakwebshops. Verdachte heeft met gephishte gegevens ingelogd op Admarkt- en reguliere Marktplaatsaccounts en daarop andere advertenties geplaatst, die verwezen naar namaakwebshops. Deze namaakwebshops waren afgeleid van webshops van gerenommeerde bedrijven zoals BCC, Dixons, Simyo en Topprice24. De namaakwebshops zagen er zo goed uit dat ze niet of nauwelijks van de echte webshops van voornoemde bedrijven waren te onderscheiden.

Zo hadden ze internetadressen waarin de naam van het gerenommeerde bedrijf voorkwam en werden de merknaam en logo’s van het bedrijf gebruikt. Ook werden soms adressen, telefoonnummers, BTW- en KvK-nummers van het reguliere bedrijf overgenomen en altijd bestond er een contactmogelijkheid via e-mail of door middel van een chatfunctionaliteit. De producten werden op professionele wijze gepresenteerd. Consumenten hadden nadat zij via een betrouwbaar ogende advertentie op Marktplaats werden doorgelinkt naar de namaakwebshop, dan ook niet door dat zij op een frauduleuze website waren beland. In tegendeel, zij voelden zich juist veilig bij de gedachte dat ze bij een goed bekend staand bedrijf kochten en dat was ook precies de bedoeling. Ze deden in goed vertrouwen vaak voor honderden euro’s aankopen. De koopprijs werd vervolgens betaald op een door verdachte opgegeven rekeningnummer, meestal via iDEAL of een andere betaaldienstverlener. De bestelde producten werden daarna niet geleverd en verdachte heeft ook nooit de intentie gehad die te leveren.

Verdachte heeft regelmatig nadat slachtoffers hadden betaald voor hun bestelling, per e-mail laten weten dat er iets was misgegaan bij de betaling en gevraagd om gebruik te maken van een retourlink. Wanneer slachtoffers dat deden, betaalden ze in het gunstigste geval nog een keer en in het ongunstigste geval haalde verdachte hen ook nog over om hem hun bankgegevens te verstrekken en liet hij ze ongemerkt grote bedragen wegschrijven naar door hem uitgekozen rekeningnummers.

Volgt veroordeling tot 146 weken gevangenisstraf.

Categorieën: Computercriminaliteit, Oplichting, Phishing

Tags: , , , , , , , , , , , , ,