Rechtbank Den Haag 23 augustus 2017 (bedreiging Rutte), ECLI:NL:RBDHA:2017:9530

Rechtbank Den Haag 23 augustus 2017 (bedreiging Rutte), ECLI:NL:RBDHA:2017:9530

De rechtbank stelt vast dat verdachte op 24 november 2016 in reactie op een bericht op Facebook, waarin stond vermeld dat het openbaar ministerie op zoek was naar de maker van het ‘Oh Sylvana’- filmpje, het volgende bericht op Facebook heeft geplaatst: ‘Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker’ met daarbij een foto van minister-president M. Rutte met een strop om zijn nek.

De verdediging is van mening dat geen sprake is geweest van een bedreiging waarbij bij de minister president de redelijke vrees kon ontstaan dat hij het leven zou kunnen verliezen.

Daar is de rechtbank het niet mee eens. Het bericht bevat een tekst die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. Deze boodschap is gecombineerd met een afbeelding die ook niets aan de verbeelding over laat. Door dit alles te plaatsen op een openbare site, is naar het oordeel van de rechtbank sprake is van een bedreiging die van dien aard is en onder zodanige omstandigheden is geschied dat bij de minister president de redelijke vrees kon ontstaan dat hij het leven zou kunnen verliezen. Ter zitting heeft verdachte dit ook onderkend.

Volgt veroordeling tot 40 uren werkstraf.

Categorieën: Bedreiging, Filmpjes op internet, Sociale netwerksites