Rechtbank Den Haag 24 april 2018 (Jay Bachan),ECLI:NL:RBDHA:2018:4811

Rechtbank Den Haag 24 april 2018 (Jay Bachan),ECLI:NL:RBDHA:2018:4811

De verdachte heeft zich in een periode van vijf jaren op grote schaal schuldig gemaakt aan oplichting en aan het witwassen van de opbrengsten daarvan. Door zich aan te bieden als belastingadviseur of boekhouder bij noodlijdende ondernemingen wist de verdachte toegang te krijgen tot hun bankrekening en administratie. Sommige van die ondernemingen liet hij op naam zetten van kwetsbare en beïnvloedbare personen (‘katvangers’), om zelf buiten beeld te blijven.

Zo is de verdachte in staat geweest om op naam van die ondernemingen, buiten medeweten van de bestuurders en eigenaren, ruim 600 business cards te bestellen bij de NS en bijna 1.000 boeken bij diverse uitgeverijen. Betaling van de rekeningen bleef uit. Met de business cards zijn vervolgens vele binnen- en buitenlandse reizen gemaakt, onder anderen door de verdachte zelf.

De boeken heeft de verdachte doorverkocht via Bol.com. Daarnaast heeft de verdachte incassofraude gepleegd, waarbij hij een bank heeft benadeeld voor € 25.000,-. Tot slot heeft hij € 7.000,- verduisterd van een persoon die hij had toegezegd te helpen bij de afhandeling van de erfenis van zijn vader. Bij dit alles gebruikte de verdachte meerdere valse namen, waaronder Jay Bachan en B. Bhola.

Categorieën: Identiteitsfraude, Oplichting

Tags: , , , , , , , ,