Rechtbank Den Haag 27 juni 2017 (Abu Waheeb Sahawaal Jager), ECLI:NL:RBDHA:2017:6922

Rechtbank Den Haag 27 juni 2017 (Abu Waheeb Sahawaal Jager), ECLI:NL:RBDHA:2017:6922

Syriëganger, voorbereiding van terroristische misdrijven en deelname aan de gewapende jihadstrijd.

De Facebookpagina heeft als profielfoto een foto van Shaker Wahib al-Fahdawi, commandant van IS strijdkrachten in de provincie Anbar, die als kunya Abu Waheed gebruikte. Deze Abu Waheed was, zoals in dit vonnis reeds overwogen, een meedogenloze man die als beul persoonlijk standrechtelijke executies uitvoerde. Het merendeel van de geplaatste berichten, films en posts heeft betrekking op IS. Uit deze omstandigheden leidt de rechtbank af dat de Facebookpagina kennelijk gericht was op (radicale) moslims die minst genomen het gedachtegoed van IS onderschrijven.

Op 14 juli 2014 heeft verdachte twee foto’s geplaatst van dode, of krijgsgevangen gemaakte mensen die op een weg liggen, met gemaskerde mannen ernaast. Verdachte heeft daar het commentaar aan toegevoegd: “Kinderen van prostituees die op weg naar de hel waren, aanbidders van graven moge Allah hun reis bespoedigen en verkorten en hun straf verdubbelen en verlengen!!! Aamien”. Het proces-verbaal bevat als duiding van de verbalisant: “goedkeuring geweld tegen zondaars”.

Met deze post wordt naar het oordeel van de rechtbank niet opgeroepen tot deelnemen aan de gewapende jihadstrijd in Syrië. Wel kunnen deze afbeeldingen, met het commentaar van verdachte,– bezien binnen de context van de Facebookpagina van verdachte zoals hiervoor beschreven – naar het oordeel van de rechtbank niet anders worden geduid dan als het oproepen tot toepassing van geweld tegen tegenstanders van IS en/of vijanden van Allah en/of andersdenkenden/ongelovigen. Met het posten van dit bericht heeft verdachte zich dus schuldig gemaakt aan opruiing en het verspreiden van een opruiend geschrift.

Op 15 juli 2014 heeft verdachte een video gepost met als bijschrift “Allah’s curse upon liars – Abu Muhammad al Adnani As Shami”. Verdachte heeft daar het commentaar aan toegevoegd: “Soms moet je een lezing vaker luisteren om te snappen wat iemand bedoeld. En deze is ECHT de moeite waard!!!”. De film bevat beelden van bewapende en patrouillerende strijders, met ISIS-vlaggen, zittend op open terreinwagens. Een stem, kennelijk van Al-Adnani, preekt. De Arabische teksten worden vertaald in het Engels weergegeven. Al Adnani houdt zijn publiek voor dat de gewapende strijd in Shaam de zegen van Allah oplevert en dat alle andere vechtende partijen niet het ware pad volgen.

Hoewel de oorspronkelijke video zich niet in het dossier bevindt en de rechtbank deze dus niet heeft kunnen bekijken, is de inhoud van de video voldoende zakelijk beschreven door de verbalisant om een beoordeling door de rechtbank door de rechtbank mogelijk te maken. De weergave van een combinatie van gewapende strijders, de zegelvlag en de lezing van Al Adnani levert naar het oordeel van de rechtbank een uitdrukkelijke goedkeuring op van de gewapende jihadstrijd in Syrië en daarmee tevens een aansporing om deel te nemen aan die strijd. Met het plaatsen van dit bericht heeft verdachte zich aldus schuldig gemaakt aan opruiing en het verspreiden van een opruiend geschrift.

Volgt veroordeling tot 6 jaar gevangenisstraf.

Categorieën: Sociale netwerksites, Terrorisme, Uitingsdelicten

Tags: , , , , , , , , , , , , ,