Rechtbank Den Haag 29 januari 2014 (online drugshandel), ECLI:NL:RBDHA:2014:1005Rechtbank Den Haag 29 januari 2014 (online drugshandel), ECLI:NL:RBDHA:2014:1005

De autoriteiten van de de VS hebben de uitlevering van eiser verzocht. De VS willen eiser vervolgen voor het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met de internationale verkoop via internet van verdovende middelen en het witwassen van de opbrengsten daarvan. Als onderdeel van het opsporingsonderzoek dat voorafging aan het uitleveringsverzoek zijn door de VS via internet pseudokopen gedaan.


In dit kort geding ligt uitsluitend ter beoordeling voor of de Minister in redelijkheid heeft kunnen beslissen het verzoek van de VS om uitlevering van eiser in te willigen (en derhalve niet het oordeel van de uitleveringsrechter en van de Hoge Raad).


Het oordeel over de rechtmatigheid van de procedures over het inzetten van undercover agenten ligt, zoals ook reeds vaste jurisprudentie was ten tijde van de uitspraak van de uitleveringsrechter, bij de Amerikaanse rechter, waarbij er – gezien het in het uitleveringsrecht geldende vertrouwensbeginsel – vanuit moet worden gegaan dat de Amerikaanse rechter eventueel recente ontwikkelingen in de (verdragsrechtelijke) rechtspraak in acht zal nemen.


Categorieën: Medicijnen / drugs via internet, nocategory, Overlevering

Tags: , , ,