Rechtbank Gelderland 28 december 2016 (aanslagen Brussel vergoelijken), ECLI:NL:RBGEL:2016:7034

Rechtbank Gelderland 28 december 2016 (aanslagen Brussel vergoelijken), ECLI:NL:RBGEL:2016:7034

Verdachte had vlak na de na de terroristische aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek de volgende teksten op zijn Facebookpagina geplaatst:

– “Nadat ik het nieuws heb gelezen, is mijn vermoeidheid van de dag verdwenen. De Brussel operatie van de Islamitische staat, masaAllah”

– “Laat Europa maar afbranden, degene die een glas water brengt, spuug ik in zijn gezicht”

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het verspreiden en tonen van opruiende teksten en verdachte heeft derhalve geprobeerd om anderen aan te zetten tot het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij deze teksten plaatste en verspreidde vlak na de na de terroristische aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek.

De strafoplegging dient ertoe verdachte zich ervan bewust te maken dat zijn handelen strafbaar en strafwaardig is. Ook wil de rechtbank een signaal afgeven naar anderen die voornemens zijn dergelijke opruiende woorden te tonen of te verspreiden. Het verspreiden van dit soort terrorisme vergoelijkende teksten kan ertoe leiden dat anderen het serieus nemen en kan de gedachte doen postvatten dat het normaal of aanvaardbaar is terreurdaden te plegen uit ideologische motieven of welke motieven dan ook.

Volgt veroordeling tot € 750 en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Categorieën: Terrorisme, Uitingsdelicten

Tags: , , , ,