Rechtbank Gelderland 30 december 2014 (waxinelichtgooier), ECLI:NL:RBGEL:2014:8013

Rechtbank Gelderland 30 december 2014 (waxinelichtgooier), ECLI:NL:RBGEL:2014:8013

Verdachte heeft de ouders van aangeefster gedurende een periode meermalen gebeld, heeft denigrerende, insinuerende en misleidende teksten over aangeefster geplaatst op een internetsite, heeft beledigende twitterberichten over aangeefster gestuurd en hij heeft een aantal collega’s van aangeefster benaderd op hun Facebook-accounts waarbij hij tevens denigrerende en insinuerende opmerkingen heeft gemaakt. Verdachte heeft aangeefster dusdoende stelselmatig lastiggevallen en geruime tijd inbreuk gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer, welke periode slechts begrensd lijkt te zijn door het voorarrest van verdachte in een andere strafzaak en de schorsingsvoorwaarden in de onderhavige strafzaak.

Een dergelijke stelselmatige inbreuk op de privacy raakt de persoon en het welbevinden van de betrokkene. Het leven van de belaagde wordt door dergelijke gedragingen ernstig verstoord en de ervaring leert dat dat zelfs tot aanzienlijke psychische problemen kan leiden. Niet duidelijk is waarom aangeefster deze negatieve aandacht van verdachte over zich krijgt uitgestort, hetgeen de situatie voor haar extra beangstigend en onbeheersbaar maakt.

Gelet op de persoon van de verdachte, als ook gelet op de aard van het strafbare feit zal de rechtbank aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf de bijzondere voorwaarden verbinden, inhoudende een contactverbod met aangeefster, haar familie, vrienden en collega’s en het gebod zich te onthouden van uitlatingen over haar of met betrekking tot haar, waaronder begrepen uitlatingen op het internet, via e-mail, Twitter, Facebook of op welke andere wijze dan ook.

Volgt veroordeling tot 180 dagen gevangenisstraf waarvan 100 dagen voorwaardelijk.

 

Categorieën: Belaging, Sociale netwerksites

Tags: , , , , ,