Rechtbank Gelderland 31 mei 2018 (gezagsgeschil), ECLI:NL:RBGEL:2018:2737

Rechtbank Gelderland 31 mei 2018 (gezagsgeschil), ECLI:NL:RBGEL:2018:2737

Rechtbank wijst verzoek om vervangende toestemming voor vakanties minderjarige toe. Beslissing of ouders foto’s van de minderjarige via Facebook of andere social media op internet plaatsen wordt aangemerkt als een gezagsgeschil in de zin van artikel 1:253a, eerste lid, BW. De rechtbank ziet het belang van de moeder, eruit bestaande dat zij bang is dat foto’s van het kind, als die op Facebook worden geplaatst zonder toestemming van de ouders kunnen worden verspreid en in handen kunnen komen van derden. Dat is bij plaatsing op Facebook inderdaad niet uit te sluiten en het voorkomen daarvan is tot op zekere hoogte ook in het belang van (de privacy van) het kind. De rechtbank ziet echter zeker ook het belang van de vader om aan anderen te kunnen laten zien dat hij de trotse vader van het kind is en dat zij bij hem is, ook door middel van foto’s. Maar dat belang kan ook op andere manieren worden gediend, bijvoorbeeld door bezoek, WhatsApp en Skype/FaceTime of zelfs het traditionele fotoboek.

Het belang van het kind is het toetsingskader. Door de moeder verzocht verbod aan de vader om foto’s en filmpjes van de minderjarige te plaatsen wordt toegewezen, omdat de rechtbank niet inziet welk belang de minderjarige (1 jaar oud) daarbij op dit moment heeft.

Omdat dit nog kan veranderen als de minderjarige ouder is, wordt het verbod toegewezen tot het kind vijf jaar oud wordt.

Categorieën: Foto's, Personen- en familierecht, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , ,