Rechtbank Groningen 4 maart 2010 (belaging Hyves), LJN BL7961 (ECLI:NL:RBGRO:2010:BL7961)Rechtbank Groningen 4 maart 2010 (belaging Hyves), ECLI:NL:RBGRO:2010:BL7961, LJN
**BL7961**

Belaging door middel van emails en berichten op Hyves, en bedreiging.


Verdachte en aangeefster (toen 14 jaar) hebben elkaar via een spelletje op internet leren kennen. Verdachte deed zich toen voor als een jongen van 19 jaar. Verdachte en aangeefster hebben gedurende een aantal maanden chatcontact gehad via MSN. Toen aangeefster 16 jaar was, heeft zij verdachte, die inmiddels als leeftijd begin 30 had opgegeven, ontmoet. In de maanden daarna was er sprake van een seksuele relatie tussen hen. In oktober 2008 wilde aangeefster deze relatie beëindigen en heeft dat meegedeeld aan verdachte.
Verdachte, die volgens zijn zeggen niet begreep waarom de relatie beëindigd werd, heeft daarna gedurende een periode van bijna een jaar de toen zestien- en zeventienjarige aangeefster belaagd. Verdachte heeft aangeefster een grote hoeveelheid e-mails gestuurd, haar familie en vrienden benaderd via de website Hyves.nl en een naaktfoto van aangeefster op internet gezet. Ook heeft verdachte aangeefster en haar vriend bedreigd. Verdachte heeft door zijn handelen een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster en haar en haar vriend veel vrees aangejaagd. De rechtbank rekent het verdachte bovendien aan dat hij deze strafbare feiten heeft gepleegd jegens minderjarige slachtoffers.
Hoewel de rechtbank van oordeel is dat het hier ernstige strafbare feiten betreft, heeft de rechtbank er ook rekening mee gehouden dat de belaging en de bedreiging ten aanzien van haar vriend virtueel werden gepleegd. Ze vonden immers plaats op internet en via e-mail, zodat de slachtoffers er zich voor hebben kunnen afsluiten. Er is derhalve geen sprake van fysiek stalken.Volgt veroordeling tot 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.


Categorie├źn: Bedreiging, Belaging, Chat, Identiteitsfraude, nocategory, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , , , ,