Rechtbank Leeuwarden 10 mei 2011 (dirigent jeugdorkest), LJN BQ4176 (ECLI:NL:RBLEE:2011:BQ4176)



Rechtbank Leeuwarden 10 mei 2011 (dirigent jeugdorkest),
ECLI:NL:RBLEE:2011:BQ4176, LJN
BQ4176

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het aanbieden van een afbeelding waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de zestien jaar. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar als dirigent respectievelijk lid van een jeugdorkest. Zij hadden daarnaast contact met elkaar op het internet. Waar het onderwerp van deze contacten aanvankelijk vooral dagelijkse bezigheden betrof, maakte verdachte gaandeweg het contact steeds verdergaande opmerkingen van persoonlijke en seksueel getinte aard. Dit resulteerde uiteindelijk in het voorstel van verdachte om voor zijn webcam zijn ontblote geslachtsdeel te tonen aan het slachtoffer.

Het gaat hier om een ernstig feit. Kinderen behoren van dergelijke benaderingen verschoond te blijven. Ook voor de ouders in kwestie is het verontrustend dat hun kind in haar thuissituatie, in de eigen veilige omgeving, door iemand die zij vertrouwt, wordt benaderd met een grensoverschrijdend voorstel, zonder dat zij hun kind daartegen hebben kunnen beschermen.

Het slachtoffer heeft, door de computerverbinding te verbreken, het ontblote geslachtsdeel niet gezien en is daardoor dus niet geschaad. De politierechter weegt dit mee als een strafverminderende omstandigheid.


Categorie├źn: nocategory, Webcam, Zedendelicten

Tags: , ,