Rechtbank Limburg 11 oktober 2017 (lesbische vrouwen 25+), ECLI:NL:RBLIM:2017:10252

Rechtbank Limburg 11 oktober 2017 (lesbische vrouwen 25+), ECLI:NL:RBLIM:2017:10252

Gedaagde is een man en dus geen lesbische vrouw. Desondanks was hij binnen de Facebookgroep “Lesbische vrouwen 25+” actief en heeft zich daarbij tegenover eiseres voorgedaan als een (lesbische) vrouw met de (profiel)naam. Die misleiding heeft hij voortgezet door in de hoedanigheid van profielnaam een vertrouwensband met eiseres op te bouwen, waarbij hij op een zeker moment intieme foto’s van een vrouw aan haar is gaan sturen met de suggestie dat die van profielnaam waren. Gedaagde heeft bijgedragen aan een sfeer waarin eiseres vervolgens ook eigen intieme foto’s beelden is gaan sturen aan hem. Met andere woorden: gedaagde is door middel van een valse identiteit en onder valse voorwendselen in het bezit gekomen van zeer persoonlijke en vertrouwelijke gegevens betreffende eiseres die niet voor hem waren bedoeld en die hij, indien hij zijn ware identiteit had gebruikt, niet van haar zou hebben ontvangen. Daarnaast heeft gedaagde gedreigd om beelden van eiseres in compromitterende houding door publicatie via het internet openbaar te maken.

Er is dus sprake van misleiding en oplichting van eiseres , en tevens van (dreigende) inbreuk op haar portretrecht en persoonlijke levenssfeer. Dit gedrag is naar het oordeel van de rechtbank evident onrechtmatig jegens haar. De gevorderde verklaring voor recht zal derhalve worden toegewezen.

Vaststaat dat gedaagde onrechtmatig (vertrouwelijke) gegevens van eiseres heeft ontvangen. Hij mag niet over die gegevens beschikken en die zeker ook niet verder verspreiden. Dit vormt reden om, zoals gevorderd, die verspreiding te verbieden. De uitlating tegen over de deurwaarder dat gedaagde de foto’s van eiseres al had verwijderd, en het gegeven dat het onderzoeksbureau op de onderzochte selectie geen beelden van eiseres heeft aangetroffen, geven onvoldoende zekerheid dat gedaagde niet toch nog over foto’s van of chatgesprekken met eiseres beschikt. Zij heeft dus nog steeds een gerechtvaardigd belang bij haar vordering.

Categorieën: Foto's, Identiteitsfraude, Oplichting, Privacy, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , , , ,