Rechtbank Limburg 22 juli 2020 (bedreiging burgemeester Venlo), ECLI:NL:RBLIM:2020:5369

Rechtbank Limburg 22 juli 2020 (bedreiging burgemeester Venlo), ECLI:NL:RBLIM:2020:5369

De verdachte wordt veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van Venlo middels een via social media verspreid filmpje.

De verdachte heeft het filmpje in huiselijke kring gemaakt. Het filmpje was bedoeld als persiflage op een ouder filmpje dat in het verleden van verdachte’s vader is gemaakt. Ondanks dat het filmpje een bedreiging bevat blijkt uit het dossier niet dat het verdachte’s bedoeling was om aangever te bedreigen. Dat neemt echter niet weg dat verdachte het filmpje digitaal heeft verspreid, door het aan (een van) zijn kinderen te sturen. Het filmpje is vervolgens op de een of andere manier op Instagram terecht gekomen. Verdachte had kunnen weten dat dit filmpje op internet terecht kon komen en daardoor een grote groep mensen, waaronder aangever, zou kunnen bereiken. Dat is op zijn minst gezegd onhandig en ondoordacht van de verdachte en hij is daarvoor dan ook strafrechtelijk verantwoordelijk.

De verdachte heeft reeds enige gevolgen ondervonden van zijn handelen. Hij heeft in verband met deze strafzaak immers reeds vier dagen in voorlopige hechtenis doorgebracht en heeft zich voor de meervoudige strafkamer moeten verantwoorden voor zijn gedrag. Verdachte heeft ingezien dat dit soort gedrag, ook niet voor de grap, niet getolereerd kan worden en dat hij de verantwoordelijkheid draagt voor het verder verspreiden van de filmbeelden.

Volgt schuldig verklaring zonder oplegging van straf of maatregel.

 

Categorie├źn: Bedreiging, Filmpjes op internet, Sociale netwerksites, Uitingsdelicten

Tags: , , , , , , ,