Rechtbank Limburg 28 maart 2018 (gebruikte zoektermen als bewijs), ECLI:NL:RBLIM:2018:2940

Rechtbank Limburg 28 maart 2018 (gebruikte zoektermen als bewijs), ECLI:NL:RBLIM:2018:2940

Voor zover voor internetrecht van belang: De rechtbank stelt vast dat de verdachte voorafgaand aan de dood van slachtoffer meermalen op internet heeft gezocht door zoektermen in te voeren die verband houden met het heimelijk om het leven brengen van een persoon. Ook heeft hij meermalen op internet gezocht door zoektermen in te voeren als “erven bij scheiding” en “overlijden voor definitieve echtscheiding”.

De verdachte heeft verklaard dat als hij iets niet begreep, hij dit opzocht op internet. Ook zocht hij op zaken die hij was tegengekomen bij het kijken van een misdaadprogramma op televisie. De zoektermen die betrekking hadden op overlijden tijdens of voor scheiding had hij gebruikt om zich te informeren, over wat er zou gebeuren als hij of slachtoffer zou komen te overlijden.

De rechtbank acht deze verklaringen van de verdachte niet aannemelijk. De verdachte heeft desgevraagd geen concrete informatie kunnen geven over welk televisieprogramma hij had bekeken en wat zijn concrete vraag was toen hij de zoekterm invoerde. Uit de door de verdachte gebruikte zoektermen valt af te leiden dat de verdachte zocht op termen die verband houden met manieren om iemand heimelijk om het leven te brengen. In de maand voor het overlijden van slachtoffer  tot laatstelijk op de dag voor haar overlijden zocht de verdachte diverse malen op termen die verband houden met het doden van een persoon door middel van geweld op de nek/hals (nek breken, dodelijke wurggreep, gebroken nek, op slag dood en nekklem). De termen wurggreep en nekklem passen bij de doodsoorzaak van slachtoffer, te weten samendrukkend geweld op de hals. De zoektermen zijn dan ook gerelateerd aan het gepleegde feit. Daar komt nog bij dat de aangehaalde zoektermen werden gebezigd in combinatie met zoektermen die zien op overlijden tijdens of voor een definitieve scheiding. Opvallend is ook dat de verdachte ongeveer een maand voor het overlijden van slachtoffer  is gaan zoeken op termen die verband houden met geweld op de hals. Daarvoor zocht hij hier niet op en ook na het overlijden van slachtoffer  heeft de verdachte, tot zijn aanhouding hier niet meer op gezocht.

Categorieën: Bewijs (strafrechtelijk), Zoekmachineresultaat

Tags: , , ,