Rechtbank Middelburg 26 juli 2012 (dreigrap Wilders), LJN BX2749 (ECLI:NL:RBMID:2012:BX2749)Rechtbank Middelburg 26 juli 2012 (dreigrap Wilders), ECLI:NL:RBMID:2012:BX2749, LJN BX2749

De teksten die de rechtbank op de videoclip heeft gehoord, de daarbij getoonde beelden en de overige geluidsfragmenten verwijzen ondubbelzinnig naar de dood van aangever. De rechtbank acht de inhoud van de videoclip van dien aard dat daardoor bij aangever de redelijke vrees kon ontstaan dat hij het leven zou verliezen. Blijkens de aangifte is aangever op de hoogte geraakt van de videoclip en voelde hij zich hierdoor ook daadwerkelijk bedreigd.

Voor zover de verdediging met verwijzing naar YouTube en muzikale expressie heeft bedoeld zich te beroepen op de ontzenuwende rol van de context, verwerpt de rechtbank dat verweer. De aard en inhoud van de videoclip die op een openbaar toegankelijk en veel bekeken medium is geplaatst en die uitsluitend en individueel gericht is tegen aangever, een lid van de Tweede Kamer van wie algemeen bekend is dat hij vaker wordt bedreigd en derhalve streng beveiligd wordt, is van dien aard dat veeleer gesproken kan worden van een de bedreiging versterkende dan van een ontzenuwende context.


Volgt veroordeling tot 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 50 uur.


Categorie├źn: Bedreiging, Filmpjes op internet, nocategory

Tags: , , , , ,