Rechtbank Midden-Nederland 30 april 2014 (seksafspraken via zakelijk emailadres), ECLI:NL:RBMNE:2014:1751Rechtbank Midden-Nederland 30 april 2014 (seksafspraken via zakelijk emailadres), ECLI:NL:RBMNE:2014:1751

Eiser, die zijn ontslag op staande voet aanvecht, bezocht met name gedurende de pauzes en na werktijd maar ook af en toe tijdens werktijd pornografische websites en verstuurde privé-mails om seks-afspraken te maken en te evalueren. Dat eiser wist dat het niet de bedoeling was, althans dat het niet wenselijk was dat hij dit soort activiteiten op het computernetwerk van zijn werkgever verrichtte, is eveneens voldoende gebleken.

Gedaagde verwijt eiser bovendien dat hij dit gedrag reeds drie jaar stelselmatig vertoont. De kantonrechter stelt daartegen over vast dat gedurende die tijd zijn gedrag niet is opgemerkt en geen waarschuwing is gegeven.

Hoewel het gedrag van eiser ernstig is en begrijpelijk is dat dit niet getolereerd kan worden binnen een organisatie als die van gedaagde gaat het, alle omstandigheden van het geval in aanmerking nemend en in onderlinge samenhang bezien onder de gegeven omstandigheden naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter te ver dat in deze situatie het zware middel van ontslag op staande voet is verleend. Er is dan ook geen sprake van een dringende reden zoals bedoeld in artikel 7:678 BW. Daarbij wordt mede in aanmerking genomen dat eiser direct openheid van zaken heeft gegeven in het gesprek waarin hij is geconfronteerd met de bevindingen van zijn werkgever en wordt er mede belang gehecht aan het lange dienstverband van eiser en het feit dat hij al die jaren goed heeft gefunctioneerd. Bovendien is niet gebleken dat er buiten gedaagde enige, voor het bedrijf schadelijke, ruchtbaarheid aan de kwestie is gegeven.


Categorie├źn: Arbeidsrecht, E-mail, Internet op het werk, nocategory

Tags: , , , , , ,