Rechtbank Midden-Nederland 4 december 2015 (Plan Anders), ECLI:NL:RBMNE:2015:8979

Rechtbank Midden-Nederland 4 december 2015 (Plan Anders), ECLI:NL:RBMNE:2015:8979

Oud-bestuurder van gefailleerde onderneming  is een concurrerende onderneming gestart en heeft daarbij een aantal oud-medewerkers van gefailleerden benaderd om met hem mee te gaan.

De voorzieningenrechter overweegt dat gedaagde onrechtmatig handelde met zijn uitlatingen op onder andere de website van gefailleerden zelf: “Deze reactie zal wel onmiddellijk gewist worden…De dag staat in een heel ander (organisatorisch) daglicht. De genoemde sprekers hebben zich teruggetrokken en de locatie is niet eens beschikbaar.” Het doel van deze reactie kan geen ander geweest zijn dan deze activiteit van gefailleerden te ondermijnen. De melding dat de dag in een ander organisatorisch daglicht staat, is immers irrelevant voor de bezoekers van de dag. Verder is niet aannemelijk gemaakt dat de meldingen dat sprekers zich hebben teruggetrokken en dat de dag niet doorgaat op dat moment in overeenstemming waren met de waarheid.

Ook de uitlatingen op social media zijn onrechtmatig, voor zover het de boodschap betreft dat de ‘harde kern’ van gefailleerden meegaat naar zijn nieuwe onderneming. De boodschap is immers dat hoewel de activa zijn verkocht, de onderneming als vanouds wordt gevoerd door gedaagde en zijn mensen en niet door de kopers.

Dat gedaagde vertrouwelijke bedrijfsinformatie zou hebben weggesluisd, is naar het oordeel van de voorzieningenrechter evenmin aannemelijk geworden. Weliswaar blijkt uit de door eiser overgelegde ‘Wetransfer’-berichten dat gedaagde een groot aantal bestanden naar haarzelf in privé heeft verzonden, maar volgens gedaagde betroffen dit privé-bestanden. Uit de overgelegde berichten kan niet worden vastgesteld wat de inhoud van de verzonden bestanden waren.

Categorieën: Onrechtmatige uitingen (privaatrechtelijk), Sociale netwerksites

Tags: , ,