Rechtbank Noord-Holland 14 oktober 2019 (draadloze bluetooth oortjes), ECLI:NL:RBNHO:2019:8457

Rechtbank Noord-Holland 14 oktober 2019 (draadloze bluetooth oortjes), ECLI:NL:RBNHO:2019:8457

Conflict tussen twee vloggers. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter rechtvaardigt de handelwijze van  gedaagde een algemeen geformuleerd verbod en een verplichting tot het plaatsen van een rectificatie. Gedaagde heeft met zijn uitlatingen over eiser de grenzen van het toelaatbare ruimschoots overschreden. Wat hij betitelt als “misstanden” zijn goeddeels eigen verzinsels, gebaseerd op het selectief winkelen in en bewust verdraaien van de feiten. Voor zover het betreft de handel in draadloze bluetooth oortjes moet worden geconcludeerd dat eiser nogal heeft onderschat wat daarbij qua distributie en logistiek komt kijken, maar dat geeft gedaagde nog niet het recht om eiser als een oplichter af te schilderen. De veelheid aan uitingen en de manier waarop die zijn ingekleed, wekken de indruk dat gedaagde bezig is met een hetze tegen eiser, mogelijk om mensen naar zijn eigen video-kanaal te trekken, een hetze waarvan het schadelijk effect aanzienlijk moet worden geacht. Zo zijn de door gedaagde gepubliceerde video’s voorzien van een onheilspellend achtergrondmuziekje en vervormde stemmen en gaan die video’s (onder andere) gepaard met beelden van bliksemschichten, het hellevuur en teksten als ‘jij gaat direct naar hel’. Verder wordt er gescholden en geschimpt en is de gebruikte taal in het algemeen niet erg geëigend voor consumptie door jongeren.

Gedaagde wordt daarom op straffe van een dwangsom veroordeeld tot het verwijderen en verwijderd houden van alle door hem omtrent eiser geplaatste publicaties, om (nadere) negatieve uitlatingen te doen over eiser en hij moet een rectificatie plaatsen.

Categorieën: Filmpjes op internet, Onrechtmatige uitingen (privaatrechtelijk), Sociale netwerksites, Vrijheid van meningsuiting

Tags: , , , , , , , , ,