Rechtbank Noord Holland 21 januari 2019 (Wehkamp), ECLI:NL:RBNHO:2019:402

Rechtbank Noord Holland 21 januari 2019 (Wehkamp), ECLI:NL:RBNHO:2019:402

Zaak 1: Wehkamp fraude, waarbij op betrekkelijk grote schaal, na het verkrijgen van wachtwoorden via phishing, wederrechtelijk is ingelogd op e-mailaccounts van particulieren. De slachtoffers hadden een account bij webshops waarvoor ze hetzelfde wachtwoord gebruikten als op het e-mailaccount. Goederen besteld, afgehaald en doorverkocht.

Zaak 2: 1 eurocent-fraude via Marktplaats.nl. Hierbij is een phishingsite gemaakt die sterk overeenkomt met de originele website van ABN AMRO bank. Adverteerders op Marktplaats.nl zijn via de berichtenfunctie van die website benaderd en zijn gevraagd om middels een link 1 eurocent over te maken naar de persoon die zich als koper voordeed. Deze link bracht hun op de phising-website. Na invulling van hun gegevens door de slachtoffers konden er vanaf hun bankrekening meerdere frauduleuze betalingen worden verricht.

Zaak 3: Computervredebreuk en afdreiging. Facebook, hotmail en dropbox accounts gehackt.

Op dropbox stonden privébestanden, waaronder seksueel getint materiaal bedoeld voor privégebruik. Onder dreiging van het openbaar maken van deze beelden is aan het slachtoffer en haar vriend opgedragen geld te betalen in de vorm van bitcoins. Een filmpje van aangeefster is uiteindelijk geplaatst op de website www.dumpert.nl.

Volgt veroordeling tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Categorieën: Afdreiging (art. 318 Sr.), Bitcoins, Cloud, Computercriminaliteit, E-mail, Filmpjes op internet, Phishing, Sextortion

Tags: , , , , , , , , , , , , ,