Rechtbank Noord-Nederland 28 april 2020 (Nijestee), ECLI:NL:RBNNE:2020:1828

Rechtbank Noord-Nederland 28 april 2020 (Nijestee), ECLI:NL:RBNNE:2020:1828

Tussen partijen is niet in geschil dat het overleggen van een niet-geanonimiseerd vonnis in een andere procedure valt onder het begrip verwerken van persoonsgegevens van eiser. In het kortgedingvonnis van de kantonrechter staan immers haar naam en adres genoemd.

De kantonrechter is van oordeel dat het op de weg van Nijestee ligt om feiten en omstandigheden te stellen en bij betwisting te bewijzen, waaruit kan worden afgeleid dat de verwerking rechtmatig is. Hetgeen door Nijestee in dat verband naar voren is gebracht in de onderhavige procedure is ontoereikend. Het mag zo zijn dat de door eiser aan de kantonrechter ten behoeve van het verkrijgen van een rechterlijk oordeel verstrekte persoonsgegevens zijn neergelegd in een in het openbaar uitgesproken vonnis. Maar hieruit mag niet de toestemming van eiser worden afgeleid voor verdere verspreiding van haar persoonsgegevens. Mede om deze reden worden vonnissen gewezen tegen natuurlijke personen altijd in geanonimiseerde vorm gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Het zonder haar toestemming van eiser of zonder andere geldige reden verspreiden van haar persoonsgegevens door Nijestee is daarmee in strijd met de AVG en jegens eiser onrechtmatig.

Categorie├źn: Anonimiteit, Gegevensbeschermingsrecht

Tags: , , , ,