Rechtbank Overijssel 10 november 2015 (dode tak), ECLI:NL:RBOVE:2015:4977

Rechtbank Overijssel 10 november 2015 (dode tak), ECLI:NL:RBOVE:2015:4977

Verdachte heeft via Facebook en Whatsapp contact gelegd met slachtoffers en gedreigd hen publiek te vernederen door foto’s en persoonlijke informatie via internet openbaar te maken.

De rechtbank constateert dat uit de verklaring van aangeefster, in onderling verband en samenhang bezien met de verklaring die verdachte ter terechtzitting heeft afgelegd, volgt dat verdachte, door het bezit van seksueel getinte berichten en foto’s van aangeefster, die hij openbaar dreigde te maken, geestelijk overwicht had over aangeefster en dat hij dit overwicht, door aan te dringen op een afspraak, actief heeft aangewend om aangeefster tot het plegen en dulden van seksuele handelingen te dwingen, waaronder seksueel binnendringen. Uit de verklaring van aangeefster dat verdachte tijdens bedoelde handelingen tegen haar heeft gezegd “dat zij mee moest doen en er niet als een dode tak bij moest staan” blijkt naar het oordeel van de rechtbank voldoende dat voor verdachte duidelijk was dat aangeefster deze handelingen niet wilde. Door desondanks seksuele handelingen bij aangeefster te verrichten en van haar te verlangen, heeft verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat aangeefster de seksuele handelingen tegen haar wil onderging c.q. verrichtte.

Door zijn handelwijze heeft verdachte een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de beide slachtoffers. Zo hebben de slachtoffers geruime tijd moeten leven onder de dreiging, hetzij wederom tegen hun zin seksuele handelingen te moeten dulden en verrichten, hetzij publiekelijk te worden vernederd. Het betreft een feit van algemene bekendheid dat slachtoffers van zedenmisdrijven als onderhavige nog langdurig de negatieve gevolgen kunnen ondervinden van hetgeen hen is aangedaan.

Volgt veroordeling tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en een last tot ter beschikkingstelling.

Categorieën: Chat, Openbaar, Sociale netwerksites, Zedendelicten

Tags: , , , , , , , , ,