Rechtbank Overijssel 18 april 2016 (invoren netsuke’s), ECLI:NL:RBOVE:2016:1323

Rechtbank Overijssel 18 april 2016 (invoren netsuke’s), ECLI:NL:RBOVE:2016:1323

Verdachte is eigenaar van een eenmanszaak. Hij houdt zich bezig met de in- en verkoop van antieke kunstvoorwerpen. Verdachte handelt voornamelijk via het internet.

Op 7 januari 2015 heeft de politie een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat via verdachte’s website tenminste elf vermoedelijk ivoren items en een groepje van zeven bij elkaar horende vermoedelijk ivoren netsuke’s (met de hand gesneden gordelknopen) te koop werden aangeboden.

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het onrechtmatig bezit en het te koop aanbieden van een grote hoeveelheid beeldjes van ivoor en een bontjas van bedreigde uitheemse diersoorten. Daarnaast heeft hij twee ivoren beeldjes daadwerkelijk verkocht c.q. geruild.

Hoewel hij in de gelegenheid is gesteld om door middel van taxatierapporten genoegzaam aan te tonen dat de beeldjes onder de antiekvrijstelling vallen, heeft hij om financiële redenen niet van die gelegenheid gebruik gemaakt.

Verdachte heeft zich er niet om bekommerd dat hij door het te koop aanbieden van beeldjes van ivoor de illegale stroperij van olifanten en andere uitheemse diersoorten in stand houdt.

Volgt veroordeling tot 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uren werkstraf.

Categorieën: Handel in verboden voorwerpen

Tags: , ,