Rechtbank Overijssel 18 maart 2016 (verduistering landbouwmachines), ECLI:NL:RBOVE:2016:1131

Rechtbank Overijssel 18 maart 2016 (verduistering landbouwmachines), ECLI:NL:RBOVE:2016:1131

Gedaagden woonden anti-kraak in boerderij van eisers. Bij brief hebben eisers deze overeenkomst immers met inachtneming van een opzegtermijn van veertien dagen opgezegd. Hieraan is onder ten grondslag gelegd dat het eisers is gebleken dat gedaagden heimelijk en zonder toestemming van eisers eigendommen van eisers te koop aanbieden op internet.

Gedaagden hebben desgevraagd erkend dat zij eigendommen van eisers te koop hadden aangeboden, maar zij stellen dat zij dit slechts deden om een indicatie van de waarde van de betreffende machines te krijgen met het oog op hun voornemen om de boerderij te kopen. Zij deden dat niet om die aangeboden machines ook echt te verkopen. Daarom zijn zij, aldus gedaagde-1 , niet ingegaan op de uitgebrachte biedingen.

Ook dit verhaal is echter hoogst ongeloofwaardig en wordt daarom gepasseerd. De waarde van een melkmachine, een freesmachine of een tractor is evident niet of nauwelijks relevant voor de bepaling van de verkoopwaarde van een boerderij waar die machines zijn gebruikt. Wil je toch de waarde van zulke machines weten, dan vraag je dat aan een taxateur.

Het te koop aanbieden door gedaagde op Facebook van aan eisers toebehorende machines valt onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijs niet anders te verklaren dan als een poging tot verduistering. Dat was zo onrechtmatig, dat onverwijlde opzegging van de bruikleenovereenkomst door eisers volkomen gerechtvaardigd was.

Categorie├źn: Sociale netwerksites, Verbintenissenrecht

Tags: , ,