Rechtbank Overijssel 26 september 2017 (zijn moeder en haar partner), ECLI:NL:RBOVE:2017:3627

Rechtbank Overijssel 26 september 2017 (zijn moeder en haar partner), ECLI:NL:RBOVE:2017:3627

Verdachte leeft gedurende een langere periode in onmin met zijn moeder en haar partner. Toen verdachte geen aanvullende studiebeurs van DUO ontving omdat zijn moeder daar financieel verantwoordelijk voor is, heeft verdachte uit alle macht geprobeerd aan te tonen dat hij geen contact meer heeft met zijn moeder. Hiervoor is hij samen met een kameraad van hem en gewapend met een camera bij zijn moeder voor de deur gaan staan. Vervolgens heeft hij de beelden op internet gezet. Daarnaast heeft hij opnames gemaakt bij het bedrijf van de partner van zijn moeder waarbij hij meerdere malen suggereert dat dat bedrijf mensen zwart in dienst heeft. Verdachte heeft dit filmpje op Facebook geplaatst en hij heeft dit filmpje afgesloten met een soort oproep dat wanneer je zwart wil werken dat je je dan kan melden bij dit bedrijf. Door onaangekondigd met een draaiende camera voor hun te staan heeft hij zijn moeder en haar partner overvallen.

De politierechter houdt daarnaast rekening met het feit dat verdachte geen inzicht heeft getoond in het laakbare van zijn handelen. Sterker nog, op zitting heeft verdachte zich meermalen verschuild achter zijn journalistieke passie, waarvan hij inmiddels zijn beroep heeft gemaakt.

Bovendien is namens de verdediging meermalen gewezen naar een mogelijke kwalijke gedragingen van moeder in het verleden als rechtvaardiging voor de gedragingen van verdachte. Wat er ook zij van het gedrag van moeder in het verleden, het is volstrekt ongepast en in strijd met hetgeen maatschappelijk aanvaard is om vanuit een privé kwestie anderen publiekelijk op deze manier te bejegenen en dit vervolgens online te zetten.

Volgt veroordeling tot 80 uur voorwaardelijke taakstraf.

Categorieën: Filmpjes op internet, Journalist, Smaadschrift, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , ,