Rechtbank Overijssel 8 juni 2020 (caravans via Marktplaats), ECLI:NL:RBOVE:2020:1941

Rechtbank Overijssel 8 juni 2020 (caravans via Marktplaats), ECLI:NL:RBOVE:2020:1941

Via Marktplaats zocht hij contact met verkopers van een camper of caravan bij wie hij zich voordeed als een bonafide koper.

Zoals blijkt uit alle verklaringen van de aangevers heeft verdachte op geraffineerde wijze het vertrouwen gewekt van de aangevers; niet alleen door de teksten die hij aangevers via WhatsAppberichten stuurde maar ook door het sturen van foto’s van rijbewijzen en passen, die weliswaar toebehoorden aan anderen, door aangevers de indruk te geven dat zij van doen hadden met een betrouwbare koper. Aangevers hebben hierop ook hun identificerende persoonsgegevens per foto aan verdachte gestuurd. Verdachte heeft hierdoor op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de aangevers in hem stelden.

Verdachte is telkens geraffineerd en planmatig te werk gegaan. In zijn telefoons zaten kant en klare appjes met standaardteksten om aangevers te benaderen en om te reageren.

Daarbij heeft verdachte identificerende persoonsgegevens van anderen gebruikt om aangevers op te lichten én heeft hij zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk door met de op slinkse wijze van aangevers verkregen toegang en codes ingang te krijgen in de internetbankieromgeving van aangevers.

Verder heeft verdachte zelfs niet geschuwd om zijn slachtoffers op agressieve wijze te bedreigen toen hem bleek dat aangevers hem niet de gevraagde codes wilden geven omdat zij in de gaten kregen dat er iets niet klopte aan de betaalwijze van de koper.

Volgt veroordeling tot 24 maanden gevangenisstraf en schadevergoeding aan de slachtoffers.

Categorieën: Computercriminaliteit, Identiteitsfraude, Online veilingen-marktplaats, Oplichting

Tags: , , , , , , , ,