Rechtbank Rotterdam 11 oktober 2019 (26Compton), ECLI:NL:RBROT:2019:7972

Rechtbank Rotterdam 11 oktober 2019 (26Compton), ECLI:NL:RBROT:2019:7972

Veroordeling voor het zich inlichtingen verschaffen en/of trachten te verschaffen en zich kennis verwerven tot het plegen van een misdrijf ter voorbereiding van een terroristisch misdrijf.

Onder de reikwijdte van artikel 134a Sr valt ook de eenling die zich via internet op de hoogte stelt van kennis en informatie over het vervaardigen van een explosief die hij vervolgens wil inzetten voor het plegen van een terroristisch misdrijf of het vergemakkelijken ervan. Die kennis en informatie over het vervaardigen van een explosief is geen kennis die rechtstreeks wordt gebruikt bij het plegen van een aanslag en valt zo beschouwd niet onder de reikwijdte van artikel 96, tweede lid, Sr. Het explosief is immers het voorwerp dat is bestemd tot het begaan van het misdrijf (artikel 96, tweede lid, aanhef en sub 3 Sr), niet de kennis over het maken ervan.

In casu zijn in de woning van verdachte afbeeldingen aangetroffen van een luchtverstuiver en hoe deze in een explosieve constructie kan worden omgebouwd. Verder zijn op de telefoon van de verdachte afbeeldingen aangetroffen van een blok semtex, van een getekende handleiding om een zelfmoordvest te maken, van een clusterbom en van wapens, waaronder een AK-47. Verder heeft verdachte op internet gezocht naar “AK-47” en “magazijn ak47”, en heeft hij de website www.pyrodump.eu bezocht.

Volgt veroordeling tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Categorieën: Terrorisme, Zoektermen

Tags: , , , , , ,