Rechtbank Rotterdam 11 september 2020 (ambulancehelicopter), ECLI:NL:RBROT:2020:8047

Rechtbank Rotterdam 11 september 2020 (ambulancehelicopter), ECLI:NL:RBROT:2020:8047

In discussie is of de foto openbaar is gemaakt op de website.

Gedaagde heeft betwist dat de foto voor het publiek toegankelijk was op website en heeft toegelicht dat de foto slechts zichtbaar was aan de ‘achterkant’ van de website, waar de foto in een administratiemap was geplaatst. Eiser heeft de foto slechts kunnen vinden door gebruik te maken van bepaalde software die ook niet openbare onderdelen van een website kan doorzoeken, aldus gedaagde.

Eiser heeft betwist dat hij dergelijke software heeft gebruikt. En al zou hij zulke software hebben gebruikt, dan duidt de omstandigheid dat de foto is gevonden met behulp van die software erop dat de foto wel gepubliceerd is, aangezien dergelijke software de locatie van niet-gepubliceerde foto’s niet kan achterhalen en de foto in dat geval niet vindbaar is, aldus eiser. Volgens eiser is in het nieuwsbericht op zo’n manier verwezen naar de foto, dat de foto direct zichtbaar was bij het nieuwsbericht. Conclusie: de foto was voor het publiek toegankelijk op de website.

De openbaarmaking van de foto moet worden toegerekend aan degene die verantwoordelijk is voor de website: de eigenaar/beheerder van de website.

Gedaagde wordt veroordeeld om € 360 schadevergoeding te betalen.

Categorieën: Auteursrecht, Foto's, Hoogte schadevergoeding, Hyperlinks, Openbaar

Tags: , , , , , ,