Rechtbank Rotterdam 24 augustus 2011 (FXP-board), LJN BR5615 (ECLI:NL:RBROT:2011:BR5615)Rechtbank Rotterdam 24 augustus 2011 (FXP-board), ECLI:NL:RBROT:2011:BR5615, LJN BR5615


Toegang tot en deelname aan het forum was aan bepaalde regels gebonden en er was sprake van gezamenlijke besluitvorming ten aanzien van het aantrekken en aannemen van nieuwe leden. Voorts werd er een zeker toegangsbeleid gehanteerd en de inhoud van hetgeen op het forum aan de orde kwam moest voorbehouden blijven aan een in mindere of meerdere mate exclusieve groep personen. Er was sprake van een taakverdeling. Een medeverdachte heeft verklaard dat het forum een soort FXP-board is met als doel films zo snel mogelijk te verspreiden. Het gaat er (ook) om wie als eerste een nieuwe release plaatst. Hiermee krijgt deze persoon de meeste punten. De rechtbank acht het forum een samenwerkingsverband van voldoende structuur en duurzaamheid om te kunnen spreken van een organisatie als bedoeld in artikel 140 Sr. Het forum had het oogmerk op het hacken van computersystemen om gebruik te maken van de schijfruimte en bandbreedte zodat er snel auteursrechtelijk beschermde werken konden worden geüpload en gedownload.


Alle verdachten waren lid van het forum en behoorden dus tot die organisatie. De organisatie maakte het de leden van het forum mogelijk auteursrechtelijke beschermde werken te up- en downloaden. De hacker kreeg tips met betrekking tot interessante domeinen en software om hacks mogelijk te maken dan wel inlognamen en wachtwoorden af te vangen, aangeleverd door medeverdachten. De hacker verschafte toegang tot snelle computersystemen, waarna hij de inloggegevens en wachtwoorden van de door hem gehackte computer/snelle ftp-server op het board zette zodat anderen (scanners) het domein konden verkennen en schijfruimte gereed konden maken voor het uploaden van (illegale) content. De hacker of de scanner zette vervolgens een toegangscode (inclusief IP-adres en poortnummer) op het forum waardoor anderen (fillers en members) met gebruikmaking van de verwerkingscapaciteit en bandbreedte van de gehackte computersystemen snel films, software en muziek konden uploaden en downloaden.


Volgt veroordeling tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.


Categorie├źn: Auteursrecht, Computercriminaliteit, Forumbeheerders, nocategory, Strafrecht

Tags: , , , , , , , , , , , , ,