Rechtbank Rotterdam 3 mei 2018 (Poke-a-Cops), ECLI:NL:RBROT:2018:5142

Rechtbank Rotterdam 3 mei 2018 (Poke-a-Cops), ECLI:NL:RBROT:2018:5142

De verdachte heeft ter terechtzitting verklaard dat zij op de websites Indymedia.nl en djana.nl een artikel had geplaatst met een link naar een filmpje op YouTube. Zij bevestigt ook het filmpje en het “smoelenboek”, de foto’s van de politiemensen, gemaakt te hebben.

In het filmpje wordt een verwijzing gemaakt naar politiegeweld bij de antizwartepietendemonstraties op 12 november 2016. Vervolgens vindt promotie van het (niet bestaande) spel “Poke-a-Cop Go” plaats. In dit spel is het de bedoeling om Poke-a-Cops een baksteen tegen het hoofd te gooien. De Poke-a-Cops (figuurtjes) in het filmpje hebben het lichaam van tekenfilmfiguren (Pokemons), maar hierop zijn afbeeldingen van de gezichten van politieagenten geplakt.

Het verwijt dat de officier van justitie de verdachte maakt en de kennelijke bedoelingen die zij de verdachte toedicht met het filmpje (de bedreiging en het opruien om bakstenen te gooien naar politieagenten in het echte leven) en de onderdelen van de tekst van de verdachte waar de officier daarvoor naar verwijst (o.a. dat het een “NON-virtual reality game is”) maken geen

onderdeel uit van de tenlastelegging. De tenlastelegging houdt niet meer in dan dat de verdachte heeft gedreigd (virtuele) stenen te gooien naar virtuele figuurtjes (Poke-a-Cops), alsmede dat zij daartoe ook anderen heeft opgeroepen. Deze virtuele figuurtjes zijn geen personen, noch maken zij onderdeel uit van het openbaar gezag, zodat dit geen strafbare bedreiging of opruiing oplevert.

Volgt vrijspraak.

 

Categorieën: Bedreiging, haat opruiïng, Virtuele omgeving

Tags: , , , , , ,