Rechtbank Rotterdam 4 september 2014 (meerderjarige cybercrimineel), ECLI:NL:RBROT:2014:7379Rechtbank Rotterdam 4 september 2014 (meerderjarige cybercrimineel), ECLI:NL:RBROT:2014:7379


De verdachte heeft zich gedurende bijna twee jaar op grote schaal bezig gehouden met computercriminaliteit. Hij verspreidde software waarmee hij ongemerkt de besturing van andere computers kon overnemen en gegevens die op die computers stonden kon downloaden, veranderen of wissen. Ook zorgde door hem verspreide software ervoor dat bij het opstarten van een besmette computer de webcam van die computer automatisch aan ging en beelden verzond naar de computer van de verdachte. Op deze manier heeft de verdachte honderden mensen bespied en een enorme hoeveelheid computerdata binnengehaald. De beelden die de verdachte ontving, heeft hij gecategoriseerd opgeslagen. Het hacken was voor de verdachte een spel en het gaf hem een gelukzalig gevoel. Het was hem te doen om het hebben van macht over de gehackte computers.


De verdachte heeft van een computer de besturing deels beschadigd.


Verder heeft de verdachte foto’s van een van zijn slachtoffers verspreid via het blog van dat slachtoffer en via e‑mails vanaf haar eigen adres aan mensen die in haar contactenlijst waren opgenomen. De foto’s zijn voorzien van teksten als “I’m fat and anorexic” en “I’m so fat”, terwijl de verdachte wist dat zij problemen had met haar zelfbeeld.


Ook heeft de verdachte de computer van een ander gebruikt om bekend te maken dat het VWO-eindexamen Frans 2013 al in omloop was voordat het zou worden afgenomen. En hoewel het doel wellicht op zichzelf nog nobel kan worden genoemd, kan dit de gekozen methode niet rechtvaardigen. De verdachte was zich er zeer wel van bewust dat publicatie van het examen sporen zou achterlaten en heeft voor een methode gekozen waarbij de sporen niet doodliepen, maar wezen naar een willekeurige persoon van wie hij de computer had gehackt. Dit, terwijl de verdachte over de kennis en kunde beschikte om zonder herleidbare sporen hetzelfde te doen. Had hij het anders gedaan, dan had de willekeurige derde niet voor niets een nacht in een cel doorgebracht en was deze niet nog maanden als verdachte aangemerkt.


Volgt veroordeling tot 107 dagen jeugddetentie en 30 dagen gevangenisstraf.


Categorieën: Computercriminaliteit, Filmpjes op internet, Kinderporno, nocategory, Smaadschrift, Zedendelicten

Tags: , , , , , , , , , , ,