Rechtbank Rotterdam 4 september 2014 (minderjarige cybercrimineel), ECLI:NL:RBROT:2014:7380Rechtbank Rotterdam 4 september 2014 (minderjarige cybercrimineel), ECLI:NL:RBROT:2014:7380

De verdachte heeft zich bezig gehouden met computercriminaliteit. Hij verspreidde software waarmee hij ongemerkt de besturing van andere computers kon overnemen en gegevens die op die computers stonden kon downloaden, veranderen of wissen. Het hacken was voor de verdachte een spel en het gaf hem een gelukzalig gevoel. Het was hem te doen om het hebben van macht over de gehackte computers.


De verdachte heeft gebruik gemaakt van afgevangen wachtwoorden van medewerkers van een horecagelegenheid. Hiermee heeft hij ingelogd op de Facebook en Twitteraccounts van dat bedrijf en hij heeft valse berichten op die accounts geplaatst die verwezen naar een door hem gebouwde namaaksite. Om verwijdering van die berichten te bemoeilijken, heeft hij de wachtwoorden van de accounts vervolgens veranderd.


Het zwaarst weegt echter wat de verdachte heeft gedaan met een filmpje dat hij op de computer van slachtoffer B1 aantrof. Het slachtoffer had zelf een filmpje gemaakt waarop zij masturberend te zien was. Zij had het daarna in haar prullenbak op haar computer geplaatst. De verdachte heeft het filmpje echter van haar computer overgenomen en vervolgens op de eigen Facebookpagina van het slachtoffer geplaatst.


Tekenend is de foto van het slachtoffer, aangetroffen op de computer van de verdachte, waarop de ontzetting van haar gezicht is af te lezen als zij ontdekt wat de verdachte heeft gedaan. De verdachte had deze foto ondergebracht in een map met de veelzeggende titel “whenvideowentonline”.


Volgt veroordeling tot 107 dagen jeugddetentie.


Categorieën: Computercriminaliteit, Filmpjes op internet, Identiteitsfraude, Kinderporno, nocategory, Smaadschrift, Sociale netwerksites, Zedendelicten

Tags: , , , , , , , , , , , , ,