Rechtbank ‘s-Gravenhage 12 juni 2012 (modder gooien via FB), LJN BW8727 (ECLI:NL:RBSGR:2012:BW8727)Rechtbank ‘s-Gravenhage 12 juni 2012 (modder gooien via FB), ECLI:NL:RBSGR:2012:BW8727, LJN
BW8727

Geschil over onder meer gezamenlijk gezag van gescheiden ouders. De rechtbank verwerpt het verweer van de man dat overgelegde prints van Facebook en andere zogenoemde sociale media geen (juridische) waarde zouden hebben omdat zij alleen zijn overgelegd als stemmingmakerij. De Facebook-berichten zijn naar het oordeel van de rechtbank duidelijk gericht op de Facebook-vrienden van de man en hebben ten aanzien van de vrouw als moeder een negatieve lading. De rechtbank acht het ook in de richting van de vrouw als andere ouder zonder meer ongepast om een – nota bene door de rechtbank gestempelde – leesbare foto van een processtuk (in dit geval: de eerste pagina van het inleidende verzoekschrift met de naam en voornamen van de vrouw) op Facebook te plaatsen met daarbij het onderschrift: "Daar is ie dan toch de brief van de rechtbank via de tegenpartij zijnde de moeder van mijn (ons) kind." De man geeft zich naar het oordeel van de rechtbank met dergelijke berichten, die voor de Facebook-vrienden van de man openbaar zijn en bovendien doorgezonden kunnen worden aan anderen ( "vrienden" van "vrienden") onvoldoende rekenschap van de eisen die gezamenlijk ouderschap en de belangen van de minderjarige met zich meebrengen.


De rechtbank benadrukt dat het in het belang van de minderjarige moet worden geacht dat beide partijen eerst hulp zoeken om beter te gaan communiceren, het vertrouwen in elkaar te herstellen en te stoppen met het "modder gooien". Eerst dan, wanneer de ouders elkaar niet meer beschouwen als ex-partners, maar als ouders van de minderjarige, kan er na verloop van tijd een situatie ontstaan waarin van een gezamenlijke gezagsuitoefening sprake kan zijn zonder dat de minderjarige klem of verloren dreigt te raken. Verzoek van de man om hem gezamenlijk met het gezag te belasten afgewezen.


Categorie├źn: nocategory, Personen- en familierecht, Sociale netwerksites

Tags: , , ,