Rechtbank ’s-Gravenhage 16 januari 2013 (brandweerforum), IEPT20130116Rechtbank ’s-Gravenhage 16 januari 2013 (brandweerforum), IEPT20130116

Als degene die het Brandweerforum heeft opgezet en beheerd, is gedaagde F verantwoordelijk voor deze openbaarmaking van de foto’s van A c.s. op het Brandweerforum.


F is als initiatiefnemer van het forum, beheerder van het Brandweerforum (tot 25 november 2011) en houder van de domeinnaam (eveneens tot 25 november 2011) verantwoordelijk voor wat er op het forum gepubliceerd wordt en daarmee aansprakelijk voor de op het Brandweerforum opgenomen foto’s van eisers. Dat hij de foto’s niet zelf op het Brandweerforum heeft geplaatst, doet daaraan niet af. Uit hetgeen door partijen naar voren is gebracht, volgt dat F als de beheerder van de website in ieder geval in de periode tot 25 november 2011 bepaalde wat er op de website gebeurde, en in dat verband voor (forum)regels zorgde en de (global) moderators aanstuurde. Dat hij veel van de praktische uitvoering aan de (gobal) moderators en de forumleden overliet, doet niet af aan de omstandigheid dat hij als beheerder uiteindelijk degene was die bijvoorbeeld over toe- of afwijzen van klachten oordeelde of over het al dan niet uitsluiten van forumleden. In die zin kan hem dan ook als organisator van het forum de inbreuk op auteursrechten op het forum worden aangerekend.


Categorieën: Auteursrecht, Forumbeheerders, Forumberichten, Foto's, nocategory, Positie tussenpersonen

Tags: , , , , , , ,