Rechtbank ‘s-Gravenhage 2 april 2010 (belaging), LJN BM0378 (ECLI:NL:RBSGR:2010:BM0378)Rechtbank ‘s-Gravenhage 2 april 2010 (belaging), ECLI:NL:RBSGR:2010:BM0378, LJN
**BM0378**

Verdachte heeft zijn huisgenote A, haar vriend, de ouders van haar vriend en haar nichtje belaagd, door gedurende een half jaar stelselmatig inbreuk te maken op hun privéleven door hun (dreigende en/of seksueel getinte) e-mails te versturen, hen te abonneren op een groot aantal tijdschriften en kranten, hen donateur te maken van goede doelen en door diverse goederen bij hen te laten bezorgen.
Verdachte heeft om aan adres- en andere privé-gegevens van die personen te komen zeer geregeld de kamer van zijn huisgenote zonder haar toestemming en medeweten bezocht. Aldaar heeft hij haar computerbestanden gelezen en gedownload op zijn eigen memorystick en foto’s gemaakt van zowel (delen van) haar kamer als close-ups van diverse persoonlijke bezittingen.
De slachtoffers zijn als gevolg van deze telkens terugkerende inbreuken op hun persoonlijke levenssfeer bang en onzeker geworden. Zij wisten niet wie hen lastig viel en wie zoveel gegevens over A (rekeninggegevens, namen van vrienden en ex-partners) en henzelf kende. A heeft daarnaast aan vele vrienden en kennissen moeten uitleggen dat de e-mails en hyves-berichten niet door haarzelf waren verstuurd. Daarnaast hebben de slachtoffers zich veel moeite moeten getroosten om weer van de abonnementen, machtigingen en dergelijke af te komen.Volgt veroordeling tot 240 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk, en schadevergoeding van ruim € 4000 aan de verschillende slachtoffers.


Categorieën: Belaging, E-mail, nocategory, Sociale netwerksites

Tags: , , , ,