Rechtbank Utrecht 1 september 2010 (autolak), LJN BN5770 (ECLI:NL:RBUTR:2010:BN5770)Rechtbank Utrecht 1 september 2010 (autolak), ECLI:NL:RBUTR:2010:BN5770, LJN BN5770

Exclusieve distributieovereenkomst tussen eiser VCW en gedaagde BASF. Rechtsvraag: was het leverancier BASF toegestaan verkoopactiviteiten te ontplooien in het verkoopgebied van VCW? Passieve verkoop, zoals: algemene reclame en promotie in de media en op internet is in beginsel toegestaan.


Klanten van VCW, die zich vanaf de start van deze publiciteitscampagne gedurende de verdere looptijd van de distributieovereenkomst rechtstreeks tot BASF hebben gewend, werden door BASF naar VCW verwezen. Daarnaast werden op de website, waarop de e-shop van BASF te bereiken was, in Zuid-Holland gevestigde autoschadeherstel- en carrosseriebedrijven erop gewezen dat zij voor hun bestellingen alleen bij VCW terecht konden. Voorts was de e-shop zodanig opgezet dat klanten van VCW gedurende de looptijd van de distributieovereenkomst niet via de e-shop konden bestellen. Zij kregen niet de beschikking over het benodigde wachtwoord. Onder deze omstandigheden heeft BASF naar het oordeel van de rechtbank wat betreft de wijze van adverteren voldoende zorgvuldig jegens VCW gehandeld.


Categorieën: nocategory, Reclame, Verbintenissenrecht

Tags: , , ,