Rechtbank Zeeland-West-Brabant 11 juni 2015 (vrouwenstalking), ECLI:NL:RBZWB:2015:3803

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 11 juni 2015 (vrouwenstalking), ECLI:NL:RBZWB:2015:3803

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belaging, ook wel stalking genoemd, van twaalf vrouwen en heeft in dit verband ook een Gedragsaanwijzing overtreden. De stalking vindt haar oorsprong kennelijk in een op Facebook geplaatste foto door één van deze vrouwen, waarop verdachtes (toenmalige) partner tezamen met haar was afgebeeld. Verdachte was door de plaatsing van deze foto naar haar eigen zeggen geïrriteerd geraakt en boos geworden, omdat zij de indruk had dat deze vrouw tussen verdachte en haar (toenmalige) partner wilde komen. Verdachte begon destijds met het sturen van velerlei berichten met scheldwoorden naar deze vrouw. Gaandeweg ging zij ook andere vrouwen benaderen en lastig vallen, die op Facebook in de vriendenlijst van deze vrouw en in die van de andere door haar gestalkte vrouwen waren opgenomen, terwijl zij die personen niet kende. Door deze handelwijze van verdachte escaleerde de zaak.

Verdachte heeft legio berichten middels de (mobiele) telefoon of internet verzonden en geplaatst, waarin zij onder meer mensen uitschold, beledigde en bedreigde, dreigde hun kinderen iets ernstigs aan te doen en ongepaste, kwetsende opmerkingen over de overleden partner van één van de vrouwen maakte. Bovendien plaatste zij foto’s met een beledigend dan wel bedreigend onderschrift en belde zij sommige aangeefsters op.

Uit woede en frustratie heeft verdachte geprobeerd de vrouwen vrees aan te jagen.

De (meeste) vrouwen kenden verdachte niet of nauwelijks, zodat zij geen inschatting konden maken van waartoe verdachte daadwerkelijk in staat zou zijn.

Volgt veroordeling tot 128 dagen gevangenisstraf waarvan 90 dagen voorwaardelijk.

Categorieën: Bedreiging, Belaging, Sociale netwerksites

Tags: , , , , , , ,