Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26 juni 2016 (malware), ECLI:NL:RBZWB:2016:3877

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26 juni 2016 (malware), ECLI:NL:RBZWB:2016:3877

Verdachte heeft zich, blijkens hetgeen bewezen is verklaard, schuldig gemaakt aan het medeplegen van diefstal met een valse sleutel, het medeplegen van pogingen tot diefstal met een valse sleutel, het medeplegen van gewoontewitwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

Technologische vooruitgang brengt, naast gemak voor de gebruiker, ook telkens opnieuw risico’s en gevaren met zich, waarmee criminelen hun voordeel doen. Zo werd al voor de intrede van het internet zoals wij dit nu kennen het eerste spambericht rondgestuurd. Ook na de intrede van de email duurde het niet lang voordat criminelen hun weg naar dit middel vonden om te proberen hier hun voordeel mee te doen. Waar iedere burger inmiddels begrijpt dat banken niet per email om een pincode vragen, of dat zij geen fortuin hoeven te verwachten van een Arabische prins in hun verre familie, waanden burgers zich wel nog veilig op de ‘normale’ websites. Niet geheel terecht, zo blijkt (mede) uit dit onderzoek, nu besmetting onder andere verliep via advertenties op websites. Met behulp van deze malware werden nietsvermoedende burgers beroofd van hun geld terwijl zij dit vanaf hun eigen, besmette, pc niet konden ontdekken. Het is slechts aan de oplettendheid van klanten en banken zelf te danken dat de schade niet tot een veel hoger bedrag is opgelopen.

De rechtbank is van oordeel dat verdachte in het geheel een coördinerende rol heeft gehad. Hij gaf leiding aan anderen door het doorgeven van opdrachten aan de ene kant, en, onder andere, het verzamelen van pinpassen, namen en adressen aan de andere kant.

Deze vorm van criminaliteit overstijgt, naar het oordeel van de rechtbank, de ‘gewone’ fraude. Er is een grote mate van organisatie en coördinatie noodzakelijk om het gebruik van dergelijke malware lonend te maken. De potentiele schade is enorm en wordt slechts beperkt indien er alert en snel gehandeld wordt door de banken of de benadeelde zelf.

Volgt veroordeling tot 24 maanden gevangenisstraf.

Categorieën: Computercriminaliteit, Malware, Spam

Tags: , , , , , , , , ,