Rechtbank Zutphen 18 januari 2011 (mensenhandel), LJN BP1202 (ECLI:NL:RBZUT:2011:BP1202)Rechtbank Zutphen 18 januari 2011 (mensenhandel), ECLI:NL:RBZUT:2011:BP1202, LJN BP1202

Verdachte heeft via internet meisjes en jonge vrouwen in de tienerleeftijd benaderd om ze de prostitutie in de krijgen. Verdachte benaderde ook meisjes die hij kende, van school, van het werk of van ontmoetingen in een pretpark of anderszins. Op listige en schaamteloze wijze heeft verdachte zijn slachtoffers gestrikt of geprobeerd in zijn macht te krijgen. Hij benaderde ze via Hyves of MSN, onder zijn eigen naam maar ook onder valse identiteiten en zelfs als meisje. Met verzonnen en misleidende verhalen en dreigementen joeg hij de meisjes zorg en angst aan om vervolgens onder een andere naam de rol van reddende engel te spelen, waarbij de "redding" dan bestond uit prostitutiewerk om aan de uitvoering van de bedreigingen te ontkomen.
Het gaat steeds om jonge vrouwen en meisjes, waarvan de jongste 14 jaar oud was. Tieners dus, die zich in een kwetsbare levensfase bevinden en die zich veilig wanen als ze thuis op Hyves of MSN gaan.
Verdachte is er in geslaagd om geruime tijd een drietal jonge vrouwen uit te buiten, door hen er toe aan te zetten om als prostituee te (gaan en te blijven) werken. Hij heeft zich vervolgens bevoordeeld uit de opbrengst van hun werkzaamheden als prostituee. Verdachte heeft via internet hun aandacht getrokken en hen via misleidende argumenten voorgehouden dat er geld nodig was. Hij heeft hen niet alleen misleid, maar heeft hen ook herhaaldelijk en op verschillende wijzen (indirect) bedreigd en gedwongen hun werkzaamheden voort te zetten.
Verdachte heeft door zijn handelen schade toegebracht aan de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers. Daarbij stond persoonlijk gewin voorop. Situaties als deze leiden naar de ervaring leert tot langdurige psychische schade voor de slachtoffers, zoals dit ook naar voren is gekomen uit de ter terechtzitting voorgelezen schriftelijke slachtofferverklaringen.
Naast deze drie jonge vrouwen, heeft hij dit tevens geprobeerd bij (ten minste) zeven andere jonge vrouwen, waaronder ook minderjarigen. Via internet heeft hij hen en hun familie bedreigd, waardoor hij bij hen gevoelens van angst en onveiligheid heeft veroorzaakt. Deze tieners hebben ondanks de schrik, schaamte en angst van wat hen via Hyves of MSN overkwam, direct of binnen korte tijd hun ouders geïnformeerd. Daardoor kon snel ingegrepen worden en is het in die gevallen bij een poging gebleven.
De rechtbank is van oordeel dat deze praktijken alleen al uit het oogpunt van generale preventie fors bestraft moet worden.Volgt veroordeling tot 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.


Categorie├źn: Bedreiging, Chat, Grooming, Identiteitsfraude, nocategory, Sociale netwerksites, Zedendelicten

Tags: , , , , , ,